50 éves az Európai Szabadalmi Egyezmény

Európa ma ünnepelte az Európai Szabadalmi Egyezmény (European Patent Convention, EPC) 50. évfordulóját, amely kulcsfontosságú mérföldkő az innováció és az európai integráció támogatása terén. Az 1973. október 5-én aláírt egyezmény létrehozta az Európai Szabadalmi Szervezetet és annak végrehajtó szervét, az Európai Szabadalmi Hivatalt (European Patent Office, EPO), és lefektette az európai szabadalmi rendszer alapjait, amely az elmúlt öt évtizedben Európa-szerte elősegítette az innovációt és a gazdasági növekedést.

„Az Európai Szabadalmi Egyezmény ma 50 éves. Ez a jogi rendelkezés erőteljesen kifejezése a békére és jólétre vágyó kontinens közös törekvéseinek, amelyet az európai innovációval kapcsolatos közös jövőkép egyesít” – mondta António Campinos, az EPO elnöke. Hozzátette: „Az elmúlt néhány évben igyekeztünk különböző területeken, például a szabadalmak megadásának folyamatában, a minőségben, az általunk használt technológiákban, a nemzetközi együttműködésben fokozni a törekvéseinket. És nagyon sokszor olyan óriások vállán álltunk – a múltban és a jelenben is –, akik segítettek nekünk eljutni odáig, hogy azzá a szervezetté váljunk, amelyek ma vagyunk.”

E történelmi esemény megünneplésére az EPO nyilvános hibrid rendezvényt tartott, amelyen az EPC és az összes érintett eredménye előtt tisztelegtek. A világszerte közvetített ünnepségen olyan kiválóságok vettek részt, mint Willem-Alexander holland király, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Rumen Radey, Bulgária elnöke és Olaf Scholz, Németország kancellárja. „A 2,2 millió európai szabadalom is azt mutatja, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal alkalmazottai milyen nagy szorgalommal végzik munkájukat. Emellett Európa rendíthetetlen innovációs erejét és versenyképességét is jelzi” – mondta Olaf Scholz. Kiemelte: „Az Európai Szabadalmi Hivatal mindig is az innováció és a növekedés motorjának tekintette magát - és sikere ezt igazolja.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: „Az Európai Szabadalmi Egyezmény 50. évfordulója egybeesik az európai egységes piac 30. születésnapjával. A szabadalmak és a versenyképesség ugyanannak az éremnek a két oldala. Ezért örömteli, hogy az Európai Bizottság és az EPO ilyen szorosan együttműködik. És nincs is jobb példa a kiemelkedő együttműködésünkre, mint az egységes szabadalmi rendszer. Az előrejelzések szerint ez a rendszer közel 2 milliárd eurónyi további közvetlen külföldi befektetést is generálhat az Európai Unióban. Az európai vállalkozások végre elkezdhetnek profitálni az egységes technológiai piac előnyeiből.”

Az évfordulóhoz kapcsolódva az EPO október 6-án elindítja a szabadalmi és technológiai megfigyelőközpontot. A megfigyelőközpont olyan egyedülálló fórumot teremt, amely egyesíti a köz- és magánszféra érdekelt feleit, hogy megismerkedjenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos új trendekkel és technológiákkal, és olyan kihívásokra válaszoljanak, mint az éghajlatváltozás és a tisztább energiarendszerekre való áttérés. A megfigyelőközpont elindítása része az EPO azon kötelezettségvállalásának, hogy az elkövetkező 50 évben is támogatja az innovációt.

Öt évtizedes növekedést és jólétet ünneplünk
Az EPO a legelső szabadalmat 1980 januárjában adta meg egy olyan eszközre, amely megállapítja, hogy a parkolóórákba és vonatjegykiadó automatákba helyezett érmék valódiak-e. Azóta a hivatal több mint 2 millió európai szabadalmat adott meg technológiai újításokra, amelyek közül sok megváltoztatta a világunkat; a jól ismert QR-kódtól és az MP3 formátumtól kezdve az életmentő oltóanyagokon át a legmodernebb autóipari stabilitási rendszerekig.

Az EPO jelenleg évente több mint 190 ezer szabadalmi bejelentést kezel a világ minden tájáról, és a világ egyik vezető szabadalmi hivatalává vált. Az Európai Szabadalmi Szervezet, amelynek 1973-ban még csak 16 aláíró állama volt, mára 39 tagországgal büszkélkedhet. A további hatályosítási és kiterjesztési megállapodásoknak köszönhetően az Európai Szabadalmi Hivatal központosított szabadalmaztatási eljárása lehetővé teszi a vállalatok, kutatók és feltalálók számára, hogy akár 44 országban érvényes, kiváló minőségű szabadalmat szerezzenek, amely mintegy 700 millió ember piacát fedi le. Az EPO továbbá harmadik világbeli országokkal is kötött megállapodásokat a szabadalmi rendszerek nagyobb harmonizációjának és magasabb minőségének elérése érdekében.

Az ESZH-ban jelenleg mintegy 6 300 elkötelezett és képzett munkatárs dolgozik, akik gyakran vezető szerepet töltenek be saját szakterületükön, a müncheni székhelyen, valamint a hágai, berlini, bécsi és brüsszeli irodákban. A 34 különböző nemzetiséget képviselő munkatársak együttesen az európai műszaki know-how sokszínűségét is bizonyítják.

Az érdekeltekkel együtt az ESZH fejlesztette ki a világ legnagyobb szabadalmi információs adatbázisát, amelyet a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tett. A hivatal ingyenesen használható keresőeszköze, az Espacenet több mint 140 millió szabadalmi dokumentumhoz biztosít hozzáférést. Páratlan információforrást nyújt a világ minden tájáról származó találmányokról és technológiai fejlesztésekről, megnyitva az utat a kutatók, tudósok és feltalálók további innovációja és a munkájuk során felhasználható jövőbeli ötleteik előtt.

 

2023/10/05